Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 16.3K

Zorgen voor de mantelzorger

de emotionele band maakt het extra moeilijk, 13 februari 2019
Zorgen voor de mantelzorger

De definitie van Mantelzorg is: Je geeft Zorg aan iemand in je directe omgeving, met wie je een emotionele band hebt. Dit doe je vrijwillig, onbetaald en langer dan 3 maanden. Dit doe je gedurende minstens 8 uur per week, en je geeft meer dan de gebruikelijke zorg. In de beleving van mensen wordt vaak gezegd dat zij zich 24/7 mantelzorger voelen. Dat zegt iets over de belasting die ervaren wordt.

Het is gebruikelijk dat je voor elkaar zorgt als je samen in een huis woont. Opruimen, tafel dekken of in de tuin helpen. Het is niet meer gebruikelijk, als je gehandicapt kind van 9 jaar nog steeds gedragen, gevoed en verschoont moet worden. Het is ook niet meer gebruikelijk als iemand verlamt is geraakt en dagelijkse verzorging nodig heeft.

De eerste periode na hersenletsel ben je vooral bezig met overleven. Daarna pas komen langzaam de onzichtbare gevolgen van hersenletsel bovendrijven. Vermoeidheid, beperkte belastbaarheid, het beheersen van emoties. De persoon waarmee je zolang hebt samengeleefd is vaak veranderd. Dat maakt het zo zwaar om mantelzorger te zijn van iemand met hersenletsel.

De emotionele band maakt het extra moeilijk om nee te zeggen. Je grenzen aan te geven. Toch houdt vrijwillig in dat je ook af en toe nee mag zeggen. Gezond egoïsme mag. Want wanneer jij als mantelzorger niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor de ander zorgen. Mantelzorg hoef je gelukkig niet alleen te doen. Er zijn allerlei instanties en hulporganisaties die klaar staan om je te helpen.

Ook als jonge mantelzorger kan het heel belastend zijn om dag in dag uit voor een broer, zus, ouder of grootouder te moeten zorgen. Dan is het erg belangrijk om te weten dat er ook leuke dingen in het leven zijn. Er zijn speciale groepen om met lotgenoten te praten, of gewoon samen te zijn.

Mantelzorgen moet je niet alleen doen!


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts