Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 28.2K

FAQ voor Zij-die-omgaan-met-NAH

kun je met een scan zien wat er niet meer kan, 06 March 2019
FAQ voor Zij-die-omgaan-met-NAH

Is NAH aangeboren?
NAH is een verzamelnaam voor een beschadiging aan de hersenen. Die kunnen kapot gaan door verschillende oorzaken: een herseninfarct, een hersenbloeding, een tumor of een ongeval. Dit zijn allemaal dingen die gebeuren, na de geboorte. Vandaar de naam: Niet-Aangeboren-Hersenletsel.

Waar in het lichaam is NAH zichtbaar?
Alles in het lichaam wordt aangestuurd door de hersenen. Afhankelijk van waar de beschadiging is, toont zich dat in het lichaam. Is de linkerhelft van de hersenen kapot, dan is dat zichtbaar in de rechterhelft van het lichaam.

Zijn er ook onzichtbare gevolgen van NAH?
De meest gehoorde klacht is vermoeidheid. Concentratieproblemen, geheugenklachten en emotionele veranderingen komen op een goede tweede plaats. Maar eigenlijk kan alles wat je met je hersenen doet minder worden.

Hoe vaak komt NAH voor?
Ongeveer 130.000 mensen per jaar in Nederland krijgen hersenletsel waarvan 40.000 mensen door een beroerte. De rest als gevolg van tumoren of traumatisch hersenletsel. Maar de zichtbare en ook de onzichtbare gevolgen verschillen van ernstige tot nauwelijks of geen klachten.

Hoe wordt NAH beleefd?
Dit is heel wisselend maar voor bijna iedereen is er wel een vorm van rouwverwerking. Zowel voor de getroffenen als voor de naasten. Ieder heeft een eigen verwerkingsproces en sommige accepteren de situatie nooit.

Kun je na NAH de hersenen trainen, net zoals spieren?
Helaas blijkt uit onderzoek dat dit niet mogelijk is. Je kunt wel nieuwe technieken leren om je hersenen beter te gebruiken, zoals overal dingen neerleggen of kleurgebruik.

Kunnen ze via een scan zien wat er na NAH niet meer mogelijk is?
Een hersenscan laat niet de onzichtbare gevolgen zien. De arts kan wel aangeven welke gebieden beschadigd zijn, maar de invloed van de beschadiging is bij iedereen anders.

Ik doe niet aan rouwverwerking. Is dat erg?
Rouwverwerking kent een aantal stappen, zoals ontkenning, boosheid en depressie. Niet iedereen hoeft al deze stappen te doorlopen. Dat hangt ook af van de ernst van het NAH en hoe je ermee omgaat.

Wat kan een revalidatiecentrum doen?
Hier wordt mee gekeken naar de zichtbare en onzichtbare gevolgen van NAH. Je leert hier strategieën om je sterke kanten extra te benutten en met je zwakke punten om te gaan.

Moet ik het NAH accepteren?
Wanneer jij (of je naaste) lange termijn gevolgen ondervind van het NAH, zal je hiermee moeten leren omgaan. Pas als je dit doet bij alles wat je doet, dan kun je zeggen dat je het NAH hebt geaccepteerd.

Tips?
Vraag om hulp bij je huisarts, je revalidatiearts of iemand anders. Het is lastig om de onzichtbare gevolgen uit te leggen aan je omgeving. Laat je helpen en geef duidelijk je grenzen aan.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts