Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 17.6K

Boos!

Als je boos bent kun je niet rationeel reageren, 27 maart 2019
Boos!

Na je hersenletsel wordt je vaak sneller boos. Boos op jezelf, boos op de computer, boos op een ander. Die boosheid is lang niet altijd terecht, dat weet je, maar je kunt er niets aan doen. Zodra iets anders loopt dan je verwacht had krijg je een soort kortsluiting. Je wordt boos, en ziet als enige uitweg alleen maar schreeuwen en slaan, in de hoop dat het goed komt.

BOOS!

Deze boosheid is erg vervelend. Voor je omgeving maar vooral voor jou. Je was altijd zo lief en zachtaardig, maar nu lukt er ineens een hoop niet meer. Niet meer zoals je het zou willen laten lukken. Dit heeft grote impact voor je relatie, en de onderlinge afstand kan door die boosheid snel groter worden. Los van alle andere veranderingen in de relatie zoals de rolverdeling, de taakverdeling en de zorgverdeling. Dit kan ook voor je partner een begin vormen van spanning en overbelasting.

Als je boos bent is er geen ruimte over om rationeel te reageren. Je moet dus eerst van de boosheid af voordat je het kunt bespreken. Laat het even gaan en kies wat later een rustig moment en neem daarvoor de tijd.

Als partner herken je de beginnende boosheid bij de getroffene vaak eerder, dan de getroffene zelf. Op dat moment zou je als partner een Time-Out kunnen afspreken. Een handgebaar of een woord. Dan kun jullie het een uurtje later nog eens proberen, als de getroffene weer rustig is. Je kunt ook afspreken dat de getroffene tussen 4 en 6 uur bijvoorbeeld niet meer in de keuken mag komen, omdat dit altijd onenigheid oplevert. Of je kunt de getroffene vragen om achterin de auto te gaan zitten, als hen zich altijd met het autorijden bemoeit.

Structuur is vaak heel belangrijk voor iemand met hersenletsel, om escalaties te voorkomen. Een vast patroon, minder onrust en gedoseerde prikkels helpen hierbij.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts