Views: 9.0K
Dat er een relatie is tussen de plaats in de hersenen, en bepaalde functies, is bekend. Die kennis stamt al uit de achttiende eeuw toen de frenologie ontstond. Daarvoor was er slechts bar weinig bekend over de indeling van de hersenen. Het is ook een onderwerp waar lastig aan is te meten.
De talenknobbel stamt uit dit tijdperk van frenologie. Er werd namelijk echt gedacht dat knobbels op het hoofd een relatie hadden met bepaalde kennis. Zo is ook de wiskundeknobbel ontstaan, voor iemand die goed was in wiskunde. Alle talenten van de mens werden zo ingedeeld in bepaalde, uiterlijk zichtbare kenmerken.
Op een gegeven moment werd ook gedacht dat crimineel gedrag en bepaalde gelaatskenmerken aan elkaar gekoppeld zijn. Op grond van deze kenmerken zouden criminelen kunnen worden herkend. En men dacht ook dat de hondenbezitter en haar (of zijn) hond, gelijkende gelaatskenmerken zouden hebben. Of zij die kenmerken van elkaar overnemen, of dat de hond erop wordt uitgezocht, is mij verder niet bekend.
Tegen die tijd was ook de grootte van de hersenen van belang. Men dacht dat hersenen groter waren naarmate ze beter ontwikkeld waren. Niets is echter minder waar. Hoewel het gewicht van de hersenen rond de 1,4 kilogram ligt, schommelt dit getal tussen de 1,1 en 1,8 kilogram. De hersencapaciteit die iemand heeft blijkt, min of meer, onafhankelijk te zijn van de grootte van hersenen. En onafhankelijk van de vorm van de schedel.
Hersenletsel is complex, vooral omdat de hersenen zo ingewikkeld in elkaar steken. Enerzijds beperkt een beschadiging zich zelden tot één deel van de hersenen. Anderzijds zijn de taken en functies niet exact te lokaliseren. Ze zijn verdeeld over een groot gebied. Het is een geïntegreerd samenspel van verschillende hersendelen die taken als fietsen en lezen mogelijk maken.
Als je bijvoorbeeld een muziekstuk speelt op de piano, zijn er heel diverse functies nodig. Je moet de muziek lezen van een blad. Die muziek moet je ontcijferen en interpreteren, en vervolgens moeten de handen worden aangestuurd om op de juiste posities de noten harder of zachter aan te slaan. En al deze gebieden staan direct of indirect met elkaar in verbinding.
Het spelen van pianomuziek doet, zoals alle taken, een beroep op je gehele hersenen.
<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>
Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.
Veel leesplezier