Views: 20.2K
Tot een tiental jaren geleden dacht men dat hersenen na de baby-fase zich niet meer zouden ontwikkelen. Het tegendeel blijkt echter waar. Voortdurend ondergaan de hersencellen en de verbindingen veranderingen. Dit houdt gelijk tred met het denken, het leren en het opdoen van nieuwe vaardigheden.
Ook na hersenletsel treedt er tot op zekere hoogte herstel op. Wanneer het hersenletsel minimaal is zal de functie volledig terug komen. Is het letsel groter, dan zal er slechts gedeeltelijk herstel optreden. Dit is vergelijkbaar met een wond aan je arm. Een kleine wond geneest snel en volledig. Een grotere wond laat een litteken achter, en er kan functievermindering optreden. Wanneer je echter een vinger verliest zal die niet meer aangroeien.
Hersencellen worden aangemaakt door neurale stamcellen in de hersenkamers. De nieuwe hersencellen worden op specifieke plaatsen in de hersenschors toegevoegd. Een stimulerende omgeving en lichaamsbeweging dragen zeker bij aan dit proces. Daarom is het ook van belang als je ouder wordt, om iedere dag een uurtje te blijven bewegen.
Er zit echter een duidelijk grens aan het genezend vermogen van de hersenen. Oefenen is zinvol, maar er zijn grenzen aan wat je kunt terug krijgen. Een jaar na het hersenletsel is het herstel van de hersenen marginaal. Dan zie je dus nog maar heel weinig vooruitgang.
“Use it or lose it” is een gezegde dat in de evolutieleer vaak wordt gebezigd. Dit is echter ook hier van toepassing.
Als je een vaardigheid niet meer gebruikt, dan zal je die ook verliezen.
<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>
Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.
Veel leesplezier