Views: 18.5K
Er komen steeds meer vormen van hersengymnastiek voor mensen met hersenletsel. Zo heb ik onlangs gehoord van de Ronnie Gardiner Methode (RGM), wat beoogt om “je brein in beweging te zetten”.
“De Ronnie Gardiner Methode is ontwikkeld door de Amerikaanse jazz-drummer Ronnie Gardiner in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij was van plan een methode te ontwikkelen die gebruikt kon worden om kinderen te helpen bij hun muzikale en motorische ontwikkeling. Al gauw bleek echter dat de methode zeer geschikt was om in te zetten voor mensen met aandoeningen aan het centraal zenuwstelsel.”
Met RGM luister je naar muziek, moet je goed opletten hoe je beweegt en je maakt ritmisch geluid. Het helpt om het geheugen te stimuleren en je concentratie te verhogen. Daarnaast is het bevorderlijk voor je humeur, je zelfvertrouwen, spraak, conditie, energie, balans en de flexibiliteit van denken.
Je leest met RGM van een soort notenbalk, welke beweging als volgende aan de beurt is. Er zijn verschillende symbolen die staan voor een beweging met de hand, de voet of een ander lichaamsdeel. Zo is er een heel repertoire aan bewegingen die je kunt uitvoeren.
Bij ieder beweging hoort een specifieke kreet, zoals BIG (beweging linkervoet), TOEM (beweging rechtervoet en BENG (met beide handen op benen slaan). Het is de bedoeling dat je de kreten uitspreekt ter wijl je de bijbehorende beweging maakt. Hierdoor wordt je gedwongen om meerdere delen van je brein samen te laten werken.
Een belangrijk aspect van de RGM is het plezier dat deelnemers beleven aan de oefeningen. Aangetoond is dat iemand gemakkelijker nieuwe vaardigheden aanleert als daar plezier aan beleefd wordt. Bovendien wordt aangenomen dat er, tijdens het oefenen, extra endorfine, serotonine en dopamine aangemaakt worden, die zorgen voor een goede stemming en voor het gemakkelijker kunnen uitvoeren van bewegingen
Deze vrolijke en intensieve methode wordt in groepsverband aangeboden, en is effectief bij een heel scala aan neurologische aandoeningen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson, MS en niet aangeboren hersenletsel. Deze methode werkt goed voor iedereen die wat wil doen aan zijn/haar mentale conditie.
Lees hier meer over de RGM methode (https://rgm-nederland.nl/)
<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>
Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.
Veel leesplezier