Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 1.6K

Zingend spreken

melodie en ademhaling ondersteunen, 21 augustus 2019
Zingend spreken

Veel mensen met hersenletsel hebben moeite met spreken. Ze kunnen in gedachten vaak de mooiste volzinnen creëren, vol met emotie en affectie. Maar op één of andere manier komt het er niet uit. Ergens onderweg naar hun mond loopt het fout. Het vinden van de juiste woorden kan een probleem zijn, of het aan elkaar plakken van de woorden tot een echte gesproken zin. Of je mond wil niet meewerken en maakt van die prachtige volzin die in je hoofd zat wat zacht gemurmel. Of je spreekt hortend en stotend, wat die oorspronkelijke zin absoluut geen recht doet.

Maar soms lukt het allemaal. De zin is op de juiste manier voorbereid, en je hebt je keel geschraapt. Dan wordt het tijd wordt om hem te gaan uitspreken. Eindelijk is het zover. Iedereen is stil, en kijkt je vol verwachting aan. Je spreekt! Het is alleen jammer dat niemand begrijpt waar jij het over hebt, want jouw reactie hoort bij een gesprek dat tien minuten geleden heeft plaatsgevonden. Ze lachen meewarig en draaien zich, druk met hun armen zwaaiend, om naar hun gesprekspartner, waar ze de discussie nieuw leven inblazen.

Heb jij dat ook wel eens? Dat gevoel dat je niet gehoord wordt. In sommige gevallen is het zingen van de woorden hier een oplossing voor. Het zingen van woorden kan helpen om de zin beter uit te spreken. Bekend is het verhaal van de koning van Engeland (1895-1952) die stotterde. Hij heeft dat min of meer kunnen verbergen voor het volk door goed te oefenen en de zinnen half zingend uit te spreken. Of het ook helpt tegen woordvindingsproblemen is mij helaas onbekend.

De woorden zingend uitspreken kun je gewoon in je eentje uitproberen, of met je partner. De melodie en de ademhaling hebben dan een ondersteunende functie. Zie het maar als een spel, een nieuwe ervaring. Je kunt ook oefenen met het meezingen van een bekende tekst. Als dat je goed af gaat, dan is de kans groter dat het in een gesprek ook lukt.

Het voelt vaak prettig als je omgeving hierin meegaat. Samen de woorden op een zangerige manier uitspreken: “wat eten we vandaag?” en “aardappels met gehakt en boontjes, vind je dat lekker?”, met veel intonatie en inhoud. Het hoeft ook niet altijd, maar het kan helpen om dit te oefenen.

Zingend een gesprek voeren is ook maar een beetje raar. Je hoeft dan ook niet te zingen als je praat. Het gaat erom dat je een meer zangerige stem aanneemt, een zangerig gevoel, waarbij je spreekt met je hele lichaam. Je moet het een beetje zien als een opera zanger, maar dan zonder de lange uithalen. Je kunt ook gaan neuriën of een gonzend geluid maken om een boodschap over te brengen. Hou het simpel en fijn. Er zijn geen regels, geen goed of fout.

Doe gewoon wat goed voelt.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts