Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 1.5K

Wie ben ik

Ben ik nog steeds dezelfde als vorige week?, 26 juli 2020
Wie ben ik

Ik ben Camiel Wijffels. Dat is hoe ik me identificeer, aan de telefoon, als ondertekening van de mail en als ik iemand ontmoet.
Maar wie ben ik? Wie is de persoon die zich Camiel noemt werkelijk?

Er wordt al duizenden jaren gefilosofeerd over identificatie, de vereenzelviging van een personage met een eeneenduidige basis. Maar een ware en onveranderlijke ik bestaat niet.

Vergelijk het met het schip Titanic (niet de gezonken versie). In de loop van de jaren worden alle onderdelen van de Titanic vervangen. Hierdoor blijft het schip dezelfde Titanic. Toch?
Maar als ik nu eens al die oude onderdelen zou bewaren en hiervan een nieuw schip zou maken, een nieuwe Titanic. Dan heb ik twee identieke schepen, en beide met de naam Titanic.
Zijn dit dan dezelfde schepen, of is het ene schip een soort kopie van het andere schip? En welk schip is dan de kopie?

Een ander voorbeeld. Een mooie jurk die aan het begin van de avond nog schoon is, is aan het eind van de avond vies en besmeurd. Het blijft in onze ogen wel dezelfde jurk, hoewel die jurk er wel zichtbaar anders uit ziet.

Het blijkt dat je het idee van een onveranderlijke ik moet loslaten. Iedere identificatie is feitelijk gekoppeld aan een object en een tijdstip. Binnen de wiskunde is dit eenvoudig te realiseren, maar in real-life wordt het lastiger. Daarom mogen we een iets vrijere vorm van identificatie gebruiken.

Wanneer dat object een constante stroom van veranderingen doormaakt, mag je dezelfde identificatie gebruiken voor dit toekomstige object. Dus ondanks dat het object aan verandering onderhevig is. Identificatie betekend daarom niet "altijd hetzelfde", want dat impliceert dat er geen veranderingen plaatsvinden. Maar meer "het object, dat aan verandering onderhevig is in de tijdstroom"

Een jeugdige versie van mij, die met een bal speelt, heeft dezelfde identiteit als de 25-jarige studerende versie van mij, en dezelfde identiteit als de versie van mij met kinderen. Het zijn wel allemaal verschillende versies van mij, maar in een constante stroom van veranderingen. Nu, als de 54-jarige ik, heb ik herinneringen aan vroeger tijden, aan vroegere versies van mezelf. Versies waarin ik andere ideeen en overtuigingen had, maar wel steeds dezelfde identiteit heb gehouden.

Wie ben jij?


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts