Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 28.8K

Vermoeidheid en hersenletsel

het leven gaat niet over rozen, 06 november 2019
Vermoeidheid en hersenletsel

Iedereen is wel eens een keer vermoeid, dat zal ik niet ontkennen. Iedereen heeft wel eens een dag waarvan hen op het eind zegt: ik ben blij dat ik op mijn bed lig. Iedereen heeft wel eens een dag zo hard gewerkt dat hen spontaan op de bank in slaap valt. Iedereen heeft wel eens zo een dag. Dan slaap je een keer goed bij en je kunt er weer weken tegenaan.

Maar bij mensen met hersenletsel is dat anders. Vergelijk het bijvoorbeeld met een accu. Bij een normaal persoon is die ’s morgens geheel opgeladen. In de loop van de dag loopt die langzaam leeg, maar hij is in de avond eigenlijk nog ruim halfvol. Dat is een goed moment om te gaan slapen, en de accu weer op te laden. Zo kun je iedere dag weer met een volle accu beginnen.

Een volle accu is een droom van mensen met hersenletsel. ‘s Morgens is de accu namelijk hooguit half opgeladen. Bovendien kost een dag ook nog eens meer energie dan bij een normaal persoon, ook al doet de getroffene bijna niets. Hersenletsel vreet echt energie en de accu is dan ook eerder leeg. Het lijkt wel een beetje op een stofzuiger die op vol vermogen aan het werk is, maar die ook bijna niet meer zuigt wanneer de stofzak vol is.

Het leven van iemand met hersenletsel gaat niet over rozen. Het kiezen van woorden, activiteiten coördineren, aandacht geven aan ... niets gaat meer automatisch. Alles kost extra energie. En dan heb je nog je omgeving waaraan je moet uitleggen dat je dag in dag uit moe bent. Steeds weer opnieuw. Dat kost ook veel energie.

En dan blijf je een keer op een feestje tot diep in de nacht. Je kunt het wel, denken ze dan. Maar je omgeving ziet niet welke voorbereidingen je hebt getroffen voordat je vertrok. En dat je de volgende dag knock-out bent.

Probeer dat maar eens uit te leggen.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts