Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 21.2K

Rouwverwerking

rouw, is de emotionele reactie na verlies, 03 april 2019
Rouwverwerking

Waarom? Waarom gaat het niet meer zoals vroeger? Wat is er in hemelsnaam verandert? Jij bent toch dezelfde persoon als voorheen? Enige tijd na je hersenletsel begint de zoektocht naar antwoorden. Waarom ben je moe? Waarom vergeet je ineens alles? Waarom is het chaos in je hoofd? Waarom?

Je bent gedwongen om afscheid te nemen van wie je altijd was. Het lichaam blijft hetzelfde, maar de gedachten zijn verandert. Jij bent nog wel jij, maar dan anders. Het is alsof je dood bent gegaan en weer opnieuw tot leven bent gewekt. Je hebt iets heel waardevols verloren. Het geloof in je eigen ik. Het geloof in je eigen kunnen. Je wereld is een stuk kleiner geworden. Niet meer iedere week uitgaan of overwerken.

Afscheid nemen van dingen die je vertrouwd zijn, van waardevolle dingen. Een levend verlies.

Rouw is de emotionele reactie na verlies, en bij dit verlies komt een vorm van rouwverwerking kijken. Het is immers ook een verlies. Geen verlies van een naaste, maar een verlies van vermogens. We hebben geen controle meer. Dromen vervagen en ook op de sociale dimensie raak je iets kwijt. Je ontdekt een heel scala aan nieuwe emoties. Niet alleen van verdriet, maar ook van genieten en blijdschap.

Ook de partner verliest iets. Die verliest namelijk zijn vertrouwde maatje. En de partner krijgt er vaak een heel ander persoon voor terug. Huizend in hetzelfde lichaam, met dezelfde herinneringen, maar met andere gaven.

Dit verlies na hersenletsel keert steeds terug en je wordt steeds herinnert aan je verlies. Daarom is het ook anders dan een overlijden. Je bent verdrietig, iedere dag opnieuw. Je raakt onthand en het is moeilijk om er grip op te krijgen.

Je gaat aan de slag met herstel, maar slaat de rouw over. Je moet echter de tijd nemen. Aandacht hebben voor beide: zien wat je kwijt bent, maar ook zien wat je nog hebt. Iedere roeiboot heeft tenslotte twee spaanders. Je afvragen: wat wil ik. Wat heb ik nodig om mij te helpen? Jezelf de vraag durven stellen: wat heb ik nodig? Iemand in mijn omgeving noemde dit de trage vragen van het leven. De vragen waar je niet zomaar over in gesprek gaat met iemand.

De vraag, hoe het écht met je gaat.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts