Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 54.4K

Omgaan met verandering

hersenletsel heb je met z'n tweeën, 27 oktober 2019
Omgaan met verandering

Omgaan met de verandering is het moeilijkste, voor de partner

Wanneer je ernstig hersenletsel krijgt treedt er altijd verandering op. Het karakter en gedrag van jouw, zijn nadien niet meer hetzelfde als van te voren. Je verandert en je zal daarmee om moeten leren gaan. Even cru gezegd, voor jouw valt het allemaal wel mee. Natuurlijk is het heel vervelend en lastig om mee om te gaan, maar jij hebt geen keus. Kort door de bocht: als je je arm hebt gebroken vind je het helemaal niet erg om deze niet te gebruiken.

Voor je partner is het echter een ander verhaal. Je partner zal een manier moeten zien te vinden om met jouw veranderingen om te gaan. De partner zal zeker in het begin erg zijn best doen, maar op een gegeven moment kan het allemaal teveel worden. Het lukt helaas voor de partner niet altijd om de veranderingen te accepteren. Maar het kan ook behoorlijk lastig zijn om dagelijks met iemand met hersenletsel om te gaan.

Ikzelf ben hiervan het sprekend voorbeeld. Mijn hogere hersenfuncties hebben duidelijk op kwaliteit ingeboet. Mijn empathisch vermogen, inschattingsvermogen, beoordelingsvermogen. Het is allemaal een (heel) stuk minder dan het voorheen is geweest. Gelukkig voor mij had Monique de veranderingen in mij al vrij snel geaccepteerd. Zij creëerde een omgeving waarin ik goed kon gedijen.

Toch hebben wij nog steeds regelmatig strubbelingen. Dan heb ik weer iets gedaan wat echt niet door de beugel kan. Monique weet daar gelukkig meestal wel een mouw aan te passen, maar het is geen gemakkelijk leven. Niet voor mij, maar zeker ook niet voor Monique. Altijd rekening houden met mij. Steeds weer inschatten hoe ik ergens op reageer. Telkens nieuwe dingen op het juiste moment te berde brengen.

Ze zeggen ook wel: Hersenletsel heb je met z’n tweeën!


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts