Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 14.3K

Omgaan met overprikkeling

je kunt niet meer helder denken, 10 juli 2019
Omgaan met overprikkeling

Overprikkeling is iets waar veel mensen met hersenletsel tegenaan lopen. ’s Morgens heb je er nog niet veel last van. Je kunt best wel wat hebben. Maar gestaag begint het te komen. De fluitende collega. De waterkoker die borrelt. De muziek die speelt.

En dan ineens klapt het. Je hebt het gehad. Het is je allemaal even teveel geworden. Je moet weg omdat je er niet meer tegen kunt. De emmer is vol en je kunt niet meer helder denken. Het lijkt alsof je hoofd alleen nog maar bezig met het verwerken van de prikkels. Je voelt niets anders meer.

Ik heb wel eens ergens gelezen dat je met oefenen er steeds beter tegen kunt. Tegen die prikkels. Ongeveer net zoals het lopen van een marathon. Daar moet je ook voor trainen. Maar bij mij werkt dit oefenen niet. Het ene moment kan ik nog alles aan. Het is rustig om je heen. Geen drukte en geen stress. Geen andere mensen aanwezig. En het volgende moment loop je over omdat iemand op een koek knauwt, zijn neus ophaalt of een luide boer laat. Dan ben je gewoon klaar.

Deze verandering van prikkelverwerking is bij uitstek het gevolg van hersenletsel. En prikkels zijn er in alle soorten en maten. De informatie die bij je binnen komt, die je ziet, voelt, hoort, ruikt. Een plotselinge verandering van prikkels, of een eentonige prikkel als een tl-buis of een zoemend geluid. Het kan net datgene zijn dat teveel is. Het is met hersenletsel een stuk lastiger om de prikkels van elkaar te scheiden.

Daarom de volgende tips

• Zorg voor een prikkelarme omgeving. Een zolder of een kelder zullen prima voldoen

• Zorg dat je maar één ding tegelijk doet

• Zorg dat je het rustig aan doet

• Neem rust als je denkt dat het je allemaal teveel wordt

Zo wordt de dag toch nog een beetje leefbaar.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts