Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 20.3K

Mindfulness en hersenletsel

aandacht voor het moment, 28 augustus 2019
Mindfulness en hersenletsel

De mensen hebben er tegenwoordig hun mond vol van. Mindfulness. Het zou goed zijn voor (en dit is een standaard lijstje dat ik op internet heb gevonden): Minder irritaties, minder piekeren, minder moeten, minder angst, minder depressie en minder pijn, en voor meer genieten, meer rust en meer loslaten. Dat is een hele mondvol. Ik denk echter dat als je aan de slag gaat met mindfulness, je gewoon wat meer rust creëert in je leven. Rust, die op veel manieren kunt bereiken, maar ook met mindfulness. En door deze rust worden alle bovenstaande doelen bereikt. Ik zeg dus met name niet, dat mindfulness niet werkt.

De rust met mindfulness wordt gecreëerd door aandacht voor het moment zelf, het hier-en-nu. Sta er vijf minuten per dag bij stil wat je precies aan het doen bent. De koffiemok in je hand. De grond onder je voeten. De warmte van de zon aan de hemel. Geef even aandacht aan de bloemetjes en de bijtjes, de geur van pas gemaaid gras, de geluiden uit je omgeving. Kun je de snelweg al horen?

Vijf minuten per dag, bewust ervaren wat er door je lichaam heen gaat. Dat kan liggend op een sofa bij je thuis, maar je kunt ook zomaar stoppen in een drukke winkelstraat. Je doet je ogen even dicht, en laat gewoon alles los (nee, niet die boodschappentas, want die is vijf minuten later weg). Hoor het suizen van de wind, het tikken van een toetsenbord, de piep-piep-piep van een alarmpoortje van de winkel om de hoek. De kakelende mensen om je heen.

Mindfulness kun je in een groep doen, samen met anderen. Sommige mensen komen met elkaar beter in flow, maar je kunt het ook alleen doen. Gewoon, als je even tijd over hebt. Als je op de bus zit te wachten of voor het rode stoplicht staat. Als je onder de douche staat of bij het tandenpoetsen. Als je de hond uitlaat, of tijdens het natafelen. Gewoon even ontspannen en genieten van het moment. Starend naar de wolken die aan de hemel voorbij drijven.

Met aandacht, even helemaal alleen jezelf zijn.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts