Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 22.8K

Inspanning en ontspanning

dat je gelijk een marathon wilt lopen, 31 juli 2019
Inspanning en ontspanning

Is het wel goed om je erg in te spannen na hersenletsel? Vroeger dachten ze van niet. Ik heb laatst iemand ontmoet die in haar jeugd hersenletsel had opgelopen. Zij moest zes weken absolute bedrust houden. Ze mocht helemaal niet bewegen. Je kunt je voorstellen dat dat geen eenvoudige opgave zal zijn geweest voor een puber.

Het andere uiterste is dat je de dag na het letsel gelijk weer een marathon gaat lopen. Ik kan me voorstellen dat je graag wilt bewegen, maar je hoeft het natuurlijk ook weer niet te overdrijven. Het beste kun je balans zoeken tussen inspanning en ontspanning.

Ik kan me goed voorstellen dat je direct na het hersenletsel het liefst de hele dag in bed zou willen blijven liggen. Maar het activeren van de verschillende hersengebieden door beweging is juist heel goed voor een optimaal herstel. Je moet het natuurlijk niet overdrijven. Een wandeling over de gang van het ziekenhuis kan al erg inspannend zijn. Zelfs het eten op een stoel in je kamer kan je al nopen tot bedrust.

En je moet op tijd de rust nemen die je nodig hebt, zelfs al denk je dat je nog wel even door kunt gaan. Voor je het weet ben je helemaal afgebrand en presteer je de rest van de dag helemaal niets meer. Zorg goed voor jezelf en probeer overbelasting te voorkomen. Stel je grenzen en geef ook aan anderen duidelijk aan waar die grenzen liggen.

Tips om de balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning, bij getroffenen én hun naasten

• Breng structuur aan in je dagelijkse bezigheden

• Plan niet teveel – vaak is één activiteit per dag al meer dan genoeg

• Let goed op signalen van je lichaam

• Voorkom overbelasting door tijdig een stapje terug te doen

En een speciale tip voor de partner: Zorg goed voor jezelf en maak tijd voor je hobby’s


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts