Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 0.0K

Hoe gaat het vandaag?

Je gevoel zegt iets anders dan je mond, 06 augustus 2020
Hoe gaat het vandaag?

Wanneer je iemand een tijd niet hebt gezien is de standaard vraag “Hoe gaat het?” en het antwoord dat verwacht wordt is “Goed!”. Deze ceremoniële begroeting is veel mensen een doorn in het oog. Niet vanwege de semantiek maar vanwege de intentie die achter het antwoord schuilgaat.

Want het gaat maar zelden echt “Goed!” met ons zodat het antwoord niet passend is bij je gevoel. Je band is lek, je zit midden in een scheiding, je moet je belastingpapieren nog invullen of je huis is nog steeds niet verkocht. Of je bent moe van een dag hard werken, hebt enorme honger en wilt zo snel mogelijk naar huis. Maar toch zeg je al snel “Goed!”.

De meeste mensen die bovengestelde vraag aan je voorleggen zie je eigenlijk niet zo vaak. Eén of twee keer per jaar en misschien nog wel minder. Aan de vraag die ze stellen kun je weinig veranderen maar het antwoord heb je zelf in de hand. Je kunt “Veel goed!” of “Naar omstandigheden!” antwoorden, alhoewel je ze dan misschien wel enige uitleg verschuldigd bent. Jij hebt immers de aanzet gegeven om niet het ceremoniële antwoord “Goed!” te gebruiken.

Je accepteert van mensen die verder van je af staan dat ze de normale begroetingsprocedure volgen. Het is echter een andere verhaal voor mensen uit je directe omgeving, mensen die jij waardeert en respecteert. Je zou graag willen dat zij wél rekening houden met jouw gevoelens, en dat ze de standaard vraag op een andere manier stellen.

Wanneer je je de ene dag beter voelt dan de andere dag dan zou die vraag kunnen luiden “Hoe gaat het vandaag?” of “Hoe voel je je vandaag?”. Als je echter van het ene moment naar het andere kunt omslaan dan is de vraag “Hoe gaat het nu?” misschien beter van toepassing. Je zal voor jezelf moeten uitzoeken wat prettig voelt.

Maar de vraag die de ander aan je stelt komt niet uit de lucht gevallen. Je moet wel vertellen wat er speelt, en wat je graag zou willen horen. Het is namelijk voor een ander onmogelijk om goed in te schatten wat jouw situatie is. En of ze kunnen onthouden welke vraag ze aan jou moeten stellen hangt van jullie relatie af, en hoe vaak je elkaar treft.

Meestal zal het toch bij dezelfde ceremoniële vraag blijven: “Hoe gaat het?”, maar je kunt gelukkig wél spelen met het antwoord. Je zou bijvoorbeeld je antwoord kunnen aanpassen naar: “Vandaag gaat het goed!”, of “Nu gaat het minder goed dan vanmorgen!”. Je ziet dat je het spelletje kunt blijven meespelen, terwijl je daar toch je eigen draai aan geeft. Zo kun je de intentie van de vraag naar je eigen hand zetten. En als je daar geen zin in hebt antwoord je gewoon “Goed!”.

Mijn antwoord is altijd: “Net zo goed als gisteren!”.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts