Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 13.1K

Het symfonieorkest

een tuba kan niet gemist worden, 05 juni 2019
Het symfonieorkest

Het lichaam van een mens is een precair afgestelde machine. Alle subsystemen hebben evenwichtstoestanden waardoor het lichaam als één geheel kan functioneren. De hersenen nemen hier een speciale plaats in, die veel activiteiten van het lichaam aansturen. Daarnaast hebben de menselijke hersen ook een erg belangrijke cognitieve taak.

Je kunt de hersenen zien als een symfonieorkest. In dit symfonieorkest heeft iedere musicus zijn eigen specifieke deeltaak. De muziek die ze uiteindelijk spelen bestaat uit een hecht samenspel van alle musici. En de ene keer speelt het orkest ook andere muziek (Bach) dan de andere keer (Beethoven). Hierbij wordt de musicus steeds op een andere, maar soortgelijke, manier ingezet.

Wanneer je één musicus onttrekt aan dit geheel (door lokaal hersenletsel) dan hangt het van de musicus af wat de gevolgen zijn. Iemand die de tuba speelt kan niet gemist worden, want daar zijn er maar twee van. Terwijl je een viertal violisten amper zou missen. In het laatste geval zal je weinig last hebben van het hersenletsel, maar het gemis moet wel opgevangen worden door de andere musici.

Wanneer er echter een tuba mist, dan mis je veel van de kracht van de muziek. Dan kan misschien een van de andere blazers zichzelf laten “omscholen” zodat hij toch de tuba kan spelen. Maar het klinkt nooit zo mooi als met de oorspronkelijke musicus, en af en toe zal er een valse noot doorheen klinken.

Daarom draag je de gevolgen van hersenletsel voor altijd bij je.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts