Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 18.4K

Het pseudobulair effect

iemand kan uitbundig gaan lachen in de kerk, 10 april 2019
Het pseudobulair effect

Een gevolg van hersenletsel, kunnen onbeheersbare episodes van huilen, lachen, gapen of andere emotionele uitingen zijn. Dit staat bekend als PBA, Pseudobulair effect. Normaal gesproken geven de hersenen een signaal aan dat huilen of lachen gepast is en zo ja hoe lang en hoe uitbundig. In dit geval zijn echter de huil- en lachbuien meestal te heftig, en niet passend bij de emotie die gevoeld wordt. De persoon met deze emotionele uitbarstingen schaamt zich meestal voor zijn buien.

Wanneer je PBA hebt kan je verkeerd gediagnosticeerd worden als depressief. Of dat je bijvoorbeeld dementie of Alzheimer hebt. Het verschil is dat PBA huilbuien en lachbuien relatief korte periodes zijn, die niet gepaard gaan met de intense bijbehorende emotie.

Soms voelt je je de ene minuut prima, en de ander minuut huil je plotseling, schijnbaar zonder reden. Je kan ook uitbundig lachen op zeer ongepaste momenten, zoals in de kerk of op straat. Vaak ondervindt je stress of frustratie vanwege de huilbuien of lachbuien. Je vermijdt het openbare leven, en zelfs familie, vanwege de onbeheersbare huil of lach periodes. En je bent vaak erg bezorgd dat deze buien kunnen worden aangezien voor een depressie.

Het enige wat je er aan kunt doen, is de mensen om je heen uitleggen waar je last van hebt. Wat anderen vooral niet moeten doen, is meelachen of meehuilen, want die emotie is bij jou gewoon niet aanwezig. Je kunt wel anders gaan zitten, of even de kamer uitlopen als je weer een bui hebt. Dan is het duidelijk voor je omgeving.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts