Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 24.8K

Herstel na hersenletsel

zij worstelen om hun leven weer op de rit te krijgen, 19 juni 2019
Herstel na hersenletsel

Hersenletsel kent vele oorzaken zoals een ongeluk, een beroerte of een tumor. Maar het soort letsel is bij iedereen min of meer gelijk: een deel van de hersenen is afgestorven. Dat kan een onbelangrijk stukje zijn. Dan heb je hier na enige tijd nauwelijks of geen last meer van. Maar het kan ook een belangrijk deel zijn dat is afgestorven. Dan zal je hier je hele leven last van hebben. Van onzichtbare gevolgen, tot een rolstoel of een bed.

In bepaalde hersendelen kan tot wel 90% afgestorven zijn terwijl de functie toch min of meer behouden blijft. Herstel treedt echter altijd op. Sommige functies herstellen gemakkelijker dan andere, en andere functies komen pas jaren later terug.

Over de cognitieve functies is nog maar weinig bekend. De artsen durven dan ook geen voorspelling te doen over het, al dan niet blijvend zijn, van de uitval van cognitieve functies. Het blijkt dat maar weinig mensen volledig herstellen van hersenletsel.

Er zijn veel mensen die heel erg hard werken om er weer bovenop te komen. Deze mensen blijven vaak met de rommel zitten. Wie ziet hun verdriet, en wie erkent dat zij worstelen om hun leven weer op de rit te krijgen? En hoe gaat hun omgeving hiermee om?

Iemand met hersenletsel zal eerst moeten ervaren wat wél kan, en wat echt niet meer gaat. Dat kan een langdurig proces zijn, soms zelfs levenslang. Pas wanneer ze hun nieuwe grenzen leren kennen, krijgen ze meer ziekte inzicht. En da pas kunnen ze beginnen met het proces van acceptatie.

Met motivatie en doorzettingsvermogen alleen kom je er niet als je hersenletsel hebt. Je kunt er zelfs door uitgeput raken, iedere dag opnieuw. Sommige functies van de hersenen kun je trainen, maar veel ook niet. Je zult moeten leren wanneer je hulp moet vragen.

De uitspraak “willen is kunnen” gaat niet op voor mensen met hersenletsel.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts