Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 16.6K

Gedragsverandering na hersenletsel

je zou haar dan ineens herkennen, 24 juli 2019
Gedragsverandering na hersenletsel

Hoe beter je iemand kent van voor zijn hersenletsel, hoe beter je de gedragsveranderingen kunt herkennen. Je ziet het aan de mimiek, de boosheid en de mate van oogcontact. Aan een gespannen lichaamshouding of een veranderde intonatie in de stem. Iemand is eerder overprikkeld of juist erg stil.

Bij mensen met hersenletsel kan veel veranderen in hun gedrag. Is het mogelijk om het oude gedrag weer terug te krijgen? Dit zou inderdaad het meest ideale zijn. Dan zou je dezelfde persoon terugkrijgen met hetzelfde karakter met dezelfde leuke en minder leuke trekken. Je zou de persoon dan ineens herkennen.

Maar dat is helaas geen haalbare kaart. Je zal moeten leren om te gaan met de veranderingen. Door het hersenletsel hebben de hersenen een dusdanige beschadiging opgelopen dat dit niet meer te herstellen is. En aangezien het gedrag voornamelijk wordt bepaald door de hersenen, kan het vertrouwde gedrag niet terugkeren.

Een vrouw maakte een keer een opmerking dat ze blij was dat haar man geen negatieve gedragsverandering had ondergaan. Sinds zijn hersenletsel was hij daarentegen altijd vrolijk en goedgemutst. Het enige probleem was dat hij geen “nee” kon zeggen. Hij zei altijd “ja”, en de man had er alles voor over om zijn woord na te komen. Als hij maar goed kon doen. Dit gaf echter ook de nodige problemen die de vrouw dan weer recht moest trekken.

Je gedrag veranderd na hersenletsel, en met die verandering zal je moeten leren leven.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts