Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 15.5K

Gedragsverandering door hersenletsel

het verschil, vóór en ná het hersenletsel, 20 maart 2019
Gedragsverandering door hersenletsel

Waarom verandert het gedrag van iemand met hersenletsel? Door hersenletsel treedt er een beschadiging op in de hersenen. De aansturing van je gedrag vind ook plaats in de hersenen, waardoor je gedrag kan veranderen. Opvallend zijn vooral de negatieve veranderingen. Die worden benadrukt. iemand die zich voorheen goed kon beheersen met eten, eet nu ineens heel veel. Of iemand die eerst heel actief was, is nu passief en gelaten. Maar gedragsveranderingen kunnen alle kanten op gaan.

De oorzaak van gedragsverandering ligt vooral in de (on)mogelijkheid om prikkels tegelijk te verwerken. Door overprikkeling worden mensen geïrriteerd en kan je agressief reageren. Ook kan je makkelijker overbelast raken (dit kon je vroeger immers toch ook) en dit kan weer leiden tot oververmoeidheid. Bepaalde prikkels waardoor de persoon in boosheid schiet, kan men ook niet duiden.

Boosheid kun je niet eenvoudig voorkomen of verminderen. Je kunt wel proberen om je aan te passen aan de situatie. Even naar je kamer gaan, een stukje gaan wandelen of gewoon even je aandacht ergens anders leggen. Tijdens een gesprek de radio en tv uitzetten geeft ook minder prikkels. En je kunt bewust het tempo van het gesprek naar beneden brengen. Bijvoorbeeld door even om stilte te vragen en aantekeningen te maken. Meestal wordt dat wel gewaardeerd.

Maar er zijn volgens mij ook heel veel positieve veranderingen. Iemand die nergens zin in had wordt ineens heel actief. Als deze persoon daarnaast echter ook ineens sneller boos wordt, dan wordt de boosheid benadrukt en niet de gewijzigde levenslust. Eigenlijk valt de positieve verandering in het niet bij de negatieve verandering.

Maar wat, als je nu eens niet uitgaat van de veranderingen? Stel dat we jou pas na het hersenletsel voor het eerst zien? We kennen je dus niet van voor het letsel, dus we zien geen veranderingen. De vraag die ik soms krijg is hoe je dan het verschil ziet tussen jou, vóór het hersenletsel, en jou, ná het hersenletsel? Maar dat verschil is er dus niet en is nooit meer terug te halen. Je kunt er wel naar zoeken maar dit zal altijd tevergeefs zijn.

Door het leven te leven, wordt het beeld van een mens altijd gekleurd. Bij de één meer dan bij de ander. In de basis hebben we gewoon een mens, met evenveel recht op leven als ieder ander.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts