Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 11.6K

Een gezellig samenzijn

zorg dat je als eerste binnen bent, 07 augustus 2019
Een gezellig samenzijn

Mensen zijn kuddedieren en we zoeken elkaar dan ook te pas en te onpas op. Voor je hersenletsel deed je hier met volle teugen aan mee. Je ging mee kletsen, zingen en drinken. Tijdens vergaderingen mocht je je mening verkondigen en tijdens presentaties kon je vragen stellen aan de spreker. Je liep, bij wijze van spreken, van het ene feestje naar het andere.

Nu gaat dat allemaal niet meer. Je hebt het wel geprobeerd, eventjes, vlak na het hersenletsel. Maar al snel liep je tegen grenzen aan waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Overprikkeling!

Je kunt er niet meer tegen. Al die mensen die op een beurs rondlopen of op een feestje aanwezig zijn. Ze kletsen je, letterlijk, de oren van het hoofd. En dan staat de muziek ook nog eens zo hard dat je jezelf niet meer kunt horen praten. Je kunt er gewoon niet meer tegen. Het zijn gewoon allemaal teveel prikkels. Je trekt je dus terug. Je gaat niet meer naar vergaderingen (ik lees de notulen wel) en niet meer naar feestjes (sorry, ik ben te moe).

Toch wil je er soms op uit trekken. Je wilt persé naar die ene theatervoorstelling of die interessante presentatie. Of je wordt verwacht op een verjaardag, receptie of begrafenis. Dat kan allemaal wel, maar dan moet je je snelheid aanpassen. Om te beginnen moet je zorgen dat je goed uitgerust bent voor je eraan begint.

Het tijdstip dat je komt is belangrijk. Vaak is het niet zo handig om aanwezig te zijn op het gewenste tijdstip, want dan is het juist heel erg druk. Spreek af dat je eerder komt, zoals op een verjaardag, of zeg dat je wat later komt op bijvoorbeeld een receptie. Dan is het vaak rustiger en de meeste mensen hebben hier begrip voor.

Bij een lezing of een begrafenis wordt daarentegen je aanwezigheid op een bepaald tijdstip erg gewaardeerd. Zorg dan dat je als laatste binnen bent, vlak voordat ze de deuren gaan sluiten, of heel vroeg, als de deuren net opengaan. Het voordeel van de laatste strategie is dat je kunt kiezen waar je gaat zitten. Ik ga altijd helemaal achteraan zitten, laat mijn hoofd zakken en doe mijn ogen dicht. Dan laat iedereen me ook met rust.

En je eigen verjaardag? Daar moet je je maar even doorheen bijten!


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts