Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 22.5K

Accepteren is geen toverwoord

ze vertellen enthousiast over wat ze gepland hebben, 30 januari 2019
Accepteren is geen toverwoord

Ik hoor vaak mensen met hersenletsel zeggen: “Ik heb het geaccepteerd”. Vervolgens vertellen ze enthousiast over wat ze allemaal wel niet gepland hebben voor komende twee weken. Acceptatie lijkt soms een toverwoord om innerlijke rust te bereiken. Gewoon accepteren, loslaten en aanvaarden. Ja maar, hoe dan?

Veel mensen blijven vechten tegen situaties waar ze geen invloed op hebben. Ze proberen iets te veranderen dat niet te veranderen is. Dat kost erg veel energie en heeft weinig zin. Accepteren is hier het toelaten van het onvermijdelijke. Veel mensen vinden accepteren een zwaktebod. Daarom moet ik benadrukken dat accepteren niet hetzelfde is als opgeven. Als je opgeeft dan stop je gewoon met proberen, en dat hoeft helemaal niet. Dingen die je niet kunt veranderen moet je gewoon zo laten. Dingen die je wél kunt veranderen, daar moet je energie in steken.

Een van de uitgangspunten van is dat je bepaalde dingen wel kunt beïnvloeden en andere dingen niet. De dingen waar je géén controle over hebt, daar hoef je je geen zorgen over te maken. De dingen waar je wél controle over hebt, daar hoef je je ook geen zorgen te maken. Je kunt namelijk beter je energie steken op het uitoefenen van invloed.

Stel dat Fietje bijvoorbeeld een belangrijk tentamen heeft en ze is vreselijk gespannen. Aan leren komt ze nauwelijks toe. Maar het resultaat van het tentamen heb je niet in de hand. Dat hangt onder andere af van de moeilijkheidsgraad van het tentamen en de leraar die het tentamen afneemt. Wat je wel in de hand hebt is de voorbereiding op het tentamen. Als je je goed voorbereid heb je meer kans om het tentamen te halen. Piekeren over het resultaat heeft toch geen zin.

Voor veel mensen voelt leren accepteren als een afgang, omdat ze zich er niet bij willen neerleggen. Ze denken dat accepteren de gemakkelijk weg is. Maar als je blijft piekeren over het feit dat het regent, gaat het toch niet minder hard regenen. Accepteren betekent niet opgeven, maar geeft juist ruimte voor verandering van het geaccepteerde.

Accepteren kost heel veel tijd, die nodig is om je nieuwe grenzen te verkennen. Hersenletsel kun je pas accepteren als er voldoende ziekte-inzicht is, het letsel onderkent en de gevolgen volledig overziet. Accepteren betekend dat je rekening houdt met je beperkingen, bij alles wat je doet, en goed leren omgaan met de mogelijkheden die je nog hebt. Pas dan kun je zeggen: Ik heb het geaccepteerd.


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts