Leven Met Hersenletsel


Blog

Views: 15.7K

Intelligentie en hersenletsel

ik kan nog steeds hele slimme dingen doen, 26 juni 2019
Intelligentie en hersenletsel

Als je hersenletsel hebt, dan is dat direct te merken. Je strompelt, je struikelt over je eigen woorden en je gedrag getuigd duidelijk van minder hersencapaciteit. Echter, niets is minder waar. Hoewel sommige dingen wel op kunnen vallen aan mensen met hersenletsel, zie je over het algemeen niets aan hen.

Zeker de hersencapaciteit neemt niet zo snel af als je misschien zou verwachten. Jij, als getroffene, weet immers vaak alles nog van vroeger, alles wat je ooit geleerd hebt. Daarnaast pik je bijna net zoveel op als voor je hersenletsel. De verwerking gaat misschien wel trager, maar dit valt niet op. Dat zie je niet aan de buitenkant.

Ik heb onlangs een psychologische test gedaan, waaruit bleek dat mijn IQ in de loop van 30 jaar ongeveer 20 punten is gedaald. Tijdens die test werd onder andere concentratie, geheugen en reactiesnelheid gemeten, punten waarop ik tegenwoordig allemaal een stuk lager scoor.

Dat betekend echter niet dat ik nu dom ben. Ik kan nog steeds hele slimme dingen doen, maar ik heb er gewoon veel meer tijd voor nodig. En omdat ik dat weet, heb ik ook het doorzettingsvermogen om dat te bereiken. Het betekend wel dat ik me regelmatig twee of drie weken lang moet focussen op één onderwerp.

Heb ik hersenletsel? Ja! Kun je dat aan mij zien? Nee. En normaal gesproken merk je het ook niet aan mij. Omdat ik nog best wel slimme dingen kan zeggen. Heb ik last van mijn hersenletsel? Ja. Ik ben altijd moe, en als een gesprek te vaak of te snel wisselt raak ik de draad kwijt. Twijfel je of ik hersenletsel heb? Je zou me een schop onder mijn kont kunnen geven om me aan te moedigen.

Maar of dat helpt?


<< Kun jij ook weer kleur zien? Lees hier hoe anderen hun hersenletsel ervaren >>

Leven Met Hersenletsel

Deze Blog is speciaal voor partner, familie en vrienden van mensen met hersenletsel. Zij kunnen hierin lezen hoe iemand met hersenletsel zich kan voelen. De frustratie en de pijn, maar ook de leuke momenten.

Veel leesplezier


Populaire Posts